Οι πρώτες δημοσιεύσεις

Από τα 26 (+2) ποιήματα της ανέκδοτης σατιρικής συλλογής των «Μονολόγων…», λίγα έχουν δημοσιευτεί έντυπα, ενώ τα περισσότερα ανέβηκαν στο διαδίκτυο· ας τα δούμε με τη χρονολογική σειρά εμφάνισης, διαδοχικά. Τα απτά δείγματα πρώτα, όσα μπορεί ο αναγνώστης να ξεφυλλίσει και να φυλλομετρήσει αφειδώς. Οι έντυπες πρώτες δημοσιεύσεις μερικών ποιημάτων από τους «Μονόλογους του καημένου του Αντωνάκη!», έχουν ως εξής :

1) Το υπ’ αρ. 18 / ΧVIII ποίημα, με τον τίτλο «Η “ψυχολογική στιγμή” της Αντώνας!», δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο –θα μου επιτρέψετε να πω, άτακτο–  περιοδικό «Το Κράξιμο», που εξέδιδε τη μυθική δεκαετία του 1980 η –γνωστή πια– φίλη Πάολα Ρεβενιώτη,. στο τεύχος 6, Αθήνα Μάιος 1986.

2) Τα υπ’ αρ. 8 και 10 ποιήματα, το πρώτο αριθμημένο αλλά άτιτλο ενώ το δεύτερο με τον τίτλο «Αντωνάκι προς Μητσάκι» – στο χειρόγραφο, δημοσιεύτηκαν πρώτη φορά στο υπ’ αρ. 10 από τα «Οκτασέλιδα του Μπιλιέτου», στην Παιανία Αττικής Σεπτέμβριος 1996, με την επιμέλεια του Γιάννη Παλαμιώτη και τίτλο «Ναπολέων Λαπαθιώτης: Μια φανταστική συνέντευξη και δύο ανέκδοτα ποιήματά του».

Ας επισημανθεί ότι ο επιμελητής, όντας εμπνευσμένος από τα συγκεκριμένα κείμενα και το περιεχόμενο των ποιημάτων, πρόσθεσε τον τίτλο «Το τσερβέλο» στο άτιτλο 8, ενώ αντικατέστησε τον τίτλο του 10, από «Αντωνάκι προς Μητσάκι» σε «Σπίρτο». Δεν πιστεύω πως ήταν άστοχες αυτές οι επιλογές.

3) Τέλος, τα υπ’ αρ. 7 και 9 ποιήματα, το πρώτο αριθμημένο πλην άτιτλο στο χειρόγραφο, ενώ το δεύτερο με τον τίτλο «Μητσάκι προς Αντωνάκι», εξαιτίας της ιδιαίτερης συνάφειας,  αλληλουχίας και νοηματικής συνέχειας που παρουσιάζουν με τα προαναφερόμενα 8 και 10, δημοσιεύτηκαν εντύπως από τον γράφοντα, πρώτη φορά, στο κείμενό του «Ο Ναπολέων Λαπαθιώτης, ο Μήτσος Παπανικολάου και οι ουσίες», το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο συλλογικό βιβλίο «Canavaccio: Κείμενα περί της ηδονιστικής δρόγης», Heteron, Αθήνα 2008.

Επομένως, από τα 26 (+2) ποιήματα της ολοκληρωμένης ανέκδοτης σατιρικής συλλογής του Ναπ. Λαπαθιώτη, έχουν δημοσιευτεί 5 εντύπως, τα 7, 8, 9, 10 και 18 / XVIII.

* * *

Συμπεριλαμβανομένων αυτών ανέβηκαν στο διαδίκτυο, από το φθινόπωρο του 2008 και μετά, άλλα 17 (+ 2) ποιήματα, τα 1, 2, 5, 6, 11, 13, 15 / XV, 16 / XVI, 17 [α + β] / XVII, 19 / XIX, 20 / XX, 21 / XXI, 22 / XXII, 23 [α + β] / XXIII, 24 / XXIV, 25 / XXV και 26 / XXVI, όπως και η απρόσμενη συνοδευτική «μηνυτήρια» επιστολή. Ανέβηκαν στην ειδική σελίδα που δημιούργησε για τον ποιητή ο Νίκος Σαραντάκος, στον παλιότερο ιστότοπό του, μία από τις πιο ασφαλείς σχετικά με το περιεχόμενό της σελίδες για τον λογοτέχνη:

http://www.sarantakos.com/liter/lapathiotis.html.

http://www.sarantakos.com/liter/lapathiotis/antonakis.html

Για την ακρίβεια του λόγου, ακόμα και του γραπτού, ας επισημανθεί ότι τα 6 από τα παραπάνω ποιήματα των «Μονολόγων…», τα 11, 13, 18 / XVIII, 24 / XXIV, 25 / XXV και 26 / XXVI, όπως και η προαναφερόμενη επιστολή, δημοσιεύτηκαν πρώτη φορά τον χειμώνα (19-2) και το καλοκαίρι (19-6) του 2009, στο νεότερο ιστολόγιο του Ν. Σαραντάκου, «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία»:

http://sarantakos.wordpress.com/2009/02/19/antonakis,

http://sarantakos.wordpress.com/2009/06/19/aithsis.

Επομένως, αν εξαιρέσουμε τις πρωταρχικές 5 έντυπες δημοσιεύσεις, από τα 26 (+ 2) ποιήματα των «Μονολόγων του καημένου του Αντωνάκη!», τα 17 (+ 2), όπως και η «μηνυτήρια» επιστολή, δημοσιεύτηκαν πρώτη φορά στο διαδίκτυο.

***

 Οι αναδημοσιεύσεις

Κάμποσα από τα 22 (+ 2), εντύπως αλλά και ηλεκτρονικώς, δημοσιευμένα ποιήματα, όπως και η σχετική επιστολή, έχουν αναδημοσιευτεί κυρίως στο διαδίκτυο.

Μέχρι σήμερα έχει εντοπιστεί μία μόνο έντυπη αναδημοσίευση ενός ποιήματος. Πρόκειται για το 18 / XVIII, «Η “ψυχολογική στιγμή” της Αντώνας!» το οποίο, 13 χρόνια μετά την πρώτη έντυπη δημοσίευσή του, αναδημοσιεύτηκε στο βιβλίο του Τάκη Σπετσιώτη «Χαίρε Ναπολέων : Δοκίμιο για την τέχνη του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη / 63 πεζά ποιήματά του», Άγρα, Αθήνα Δεκέμβριος 1999.

Αξίζει πολλαπλώς η ακόλουθη επισήμανση. Εκτός από τα κατά διαστήματα αφιερώματα περιοδικών στον Λαπαθιώτη, από τον θάνατό του και μετά μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980, στον Τάσο Κόρφη και στον Τάκη Σπετσιώτη χρωστάμε πολλά για την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τον –επανειλημμένως στο παρελθόν σπιλωμένο και αδικαίωτο– λογοτέχνη.

Ο πρώτος με τις κατά καιρούς μελέτες του που συγκεντρώθηκαν στη μονογραφία του «Ναπολέων Λαπαθιώτης : Συμβολή στη μελέτη της ζωής και του έργου του», Πρόσπερος, Αθήνα 1986· και ο δεύτερος με την πολυβραβευμένη μεγάλου μήκους κινηματογραφική ταινία του «Μετέωρο και σκιά» (1985), με θέμα τη ζωή και το έργο του ποιητή, αλλά και με την προαναφερόμενη μελέτη του – συνέβαλαν πολύ και (δια)δραστικώς…

* * *

Υπάρχουν και μερικές αναδημοσιεύσεις αρκετών ποιημάτων από τους «Μονολόγους του καημένου του Αντωνάκη!», στον αέρα, στο νεφελώδες, τρεμάμενο και διαρκώς μεταβαλλόμενο στερέωμα, στον ουρανό του διαδικτύου :

 1) Η πρώτη έγινε στις 19-2-2009, στην ιστοσελίδα «Η σπηλιά του Μοντεχρήστο» (τότε ονομαζόταν «Η σπηλιά του Νοσφεράτου»). Εν ριπή οφθαλμού, μέσω ενός συνδέσμου, αναδημοσιεύεται η ανάρτηση που είχε κάνει την ίδια μέρα στη δική του ιστοσελίδα ο Ν. Σαραντάκος. Αναδημοσιεύονται τα υπ’ αρ. 11, 13, 18 / XVIII, 24 / XXIV, 25 / XXV και 26 / XXVI ποιήματα.

http://nosferatos.blogspot.gr/2009/02/blog-post_977.html

2) Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δεύτερη ιστοσελίδα, «Κενός τίτλος», μιας και 3 μέρες μετά την πρώτη δημοσίευση των 6 παραπάνω ποιημάτων, στις 22-2-2009, αναδημοσιεύονται –με τη συνέργεια των ήδη ανεβασμένων στη νεότερη σελίδα του Ν. Σαραντάκου– 13 (+ 1) ποιήματα, τα 1, 2, 6, 11, 13, 15 / XV, 16 / XVI, 17 [α + β] / XVII, 18 / XVIII, 20 / XX, 21 / XXI, 24 / XXIV και 25 / XXV· ακριβώς τα μισά των «Μονολόγων…»

http://mogolospolemistisvalkaniosagrotis.blogspot.gr/2009/02/blog-post_25.html

 3) Η τρίτη αναδημοσίευση είναι μικτή. Έγινε στη σελίδα «Του πόθου τα αγρίμια», στις 13-12-2009, και περιέχει τόσο την επιστολή όσο και 3 ποιήματα, τα 6, 17 [α + β] / XVII και 18 / XVIII.

http://agrimi64.blogspot.gr/2009/12/blog-post_13.html

 4) Η τέταρτη ιστοσελίδα, «Gayekfansi», στις 11-7-2012, αναδημοσιεύει δύο μόνο ποιήματα (6, 8), τα οποία συμπεριλαμβάνονται σε ανθολόγιο ελληνικών και ξένων λογοτεχνικών κειμένων, πεζών και ποιητικών, με θέμα «Το πέος στη λογοτεχνία». Για την ακρίβεια του λόγου, από το 8 αναδημοσιεύεται περίπου το μισό.

http://gayekfansi.blogspot.gr/2012/07/penis-in-literature.html

* * *

Αδημοσίευτα εντελώς, έως τώρα, παραμένουν 4 συνολικά ποιήματα –ακριβώς όσα και τα αχρονολόγητα– της ανέκδοτης έντυπα σατιρικής συλλογής, τα υπ’ αρ. 3, 4, 12 και 14. Ο λόγος είναι προφανής κι ευνόητος. Η μη δημοσίευσή τους είναι εύλογη, μιας και περιέχουν –ολογράφως– στα ελληνικά αλλά και στα γαλλικά, το πλήρες ονοματεπώνυμο του προσώπου που ενέπνευσε και συνεπήρε τον Ναπ. Λαπαθιώτη στη σύνθεση των «Μονολόγων του καημένου του Αντωνάκη!» ή, για να μην ξεχνάμε τον λαϊκότερο τίτλο που προσέδωσε ο ποιητής, «Τα τραγούδια της Αντώνας»! Άλλωστε σε αυτό το υπαρκτό, στη δεκαετία του 1930, πρόσωπο αφιερώνεται εξαιρετικά ολόκληρη η συλλογή. Επώνυμο που δεν έχει πάψει να υπάρχει μέχρι σήμερα.


-Τέλος 1ου μέρους-

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s